NATO ve siber savunma
NATO’nun siber tehditleri nispeten erken fark ederek 2000’li yılların başından beri attığı adımlar bugün İttifak’ı önemli bir siber güç haline getirdi. Ancak bu süreç içerisinde siber tehditlerle nasıl müdahale edileceği sorusu halen net bir cevap bulunabilmiş değil. Siber savunma ve siber saldırı üzerine tartışmalar halen devam ediyor.
Siber uzayın kendine has özelliklerinden ötürü siber tehditlerle mücadele son derece karmaşık ve anlaşılması güç değişkenleri içerisinde barındırıyor. Mesela, saldırıyı yapanın kimliğini tespit etmek teknik açıdan çok kolay gözükmüyor. Saldırganlar, kullandıkları ağları maskeleyerek saldırıların kaynağının bulunmasını zorlaştırıyor.
NATO açısından asıl tehdit, siyasi saiklerle gerçekleştirilen saldırılar. Burada artık 5. maddenin caydırıcı etkisini kaybettiğinden bahsedebiliriz. Bu tür saldırılarla mücadele için NATO’nun öncelikle kendi bilgi güvenliği ve teknolojileri altyapısını güçlendirmesi gerekli. Aynı zamanda siber güvenliğin en önemli boyutunun insan olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalı.
En önemli nokta ise, düzensiz ve gelişigüzel görüntüdeki siber saldırıları belli bir çerçeveye oturtacak ve anlamlandıracak mekanizmaların kurulması. Burada dikkat edilmesi gereken husus, saldırılar sonucu elde edilen menfaatlerin kimin işine yaradığı ve kim tarafından kullanılabileceği. Fiilî siber saldırılar ile bu saldırılardan menfaat sağlayan taraflar arasında rasyonel bir bağlantı kurulabildiği ölçüde, saldırganın kimliği hakkında daha geçerli tahminler yürütmek ve buna uygun önlemler almak mümkün olacaktır.
Siber güvenlik ve 5. maddenin anlamlandırılması
Yukarıda bahsettiklerimiz, 5. maddenin uygulanabilirliği hakkında belli başlı şüpheler oluşturmuş olabilir. Hem NATO’nun dar yorumlama eğilimi, hem de siber saldırıların karmaşıklığı 5. maddenin siber saldırılara karşı uygulanması ihtimalini düşürüyor. Pratikte de böyle bir saldırı halinde müttefik devletlerin sadece siber uzayda bir meşru müdafaa düşünmediği, fiziken de saldırganlara karşı harekete geçebileceği ihtimalini akla getiriyor. Zira, bu tür fiziki zarara sebep olan siber saldırılarda, Kuzey Atlantik Konseyi tarafından, her olayın birbirinden bağımsız olarak değerlendirileceği Galler Deklarasyonu’nda açıkça belirtildi. Eğer saldırgan devlet veya aktörler hakkındaki belirsizlikler belli bir ölçüde giderilebilir ve bununla ilgili somut veriler de elde edilebilirse, NATO ülkeleri 5. maddeyi uygulayabilir. Dahası, NATO tarafından 5. madde kapsamında düzenlenen bir kaç planlı ve başarılı saldırı, gelecekteki muhtemel siber saldırılara karşı da ciddi bir gözdağı verebilir. Bu da 5. maddenin siber uzayda kaybettiği caydırıcı gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder