4 Ağustos 2014 Pazartesi

Şifreli Haberleşmenin Yenisi: “BitTorrent Bleep Messenger”

Paylaşım Unknown on 11:58 with Şuan Yorum Yok

Malumunuz Dünya üzerinde artık Gizlilik, Güvenlik ve Mahremiyet gibi kavramların daha çok sorgulandığı, kırmızı çizgilerin daha da keskinleştiği günlerden geçiyoruz. Edward Snowden abimizin Nation Security Agency (NSA) ‘in belgelerini ifşa etmesiyle zaten bildiğimiz ama millete anlattığımız da “abi sen çok Amerikan filmi izliyorsun” dediği olayların herkes tarafından bilinmesi bizim Güvenlik, Gizlilik gibi konuları daha çok aydınlatmamıza ve Konuya daha çok farkındalık katmamıza olanak sağladı.
bleep messenger
Devletler, kendi vatandaşlarını dinlemek için her türlü yola başvurmuşken, Siber İstihbarat gün ve gün değerli hale geldi. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmak ve teknolojiye kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen Devletler, kendi istihbarat vb. birimleri sayesinde bu işlere imza attılar.
Durum böyleyken sadece Teknolojinin nimetlerinden yararlananlar tabi ki devletler yada özel istihbarat servisleri değil. Bizler de varız işin içinde. Yani Siber Dünya’nın gerçek sahipleri, bu dünyayı yaşayanlar var.
BitTorrent ‘i herkes kullanır bizim buralarda. Herkeste bilir ne olduğunu. İstediğiniz bir Program, Data ne varsa BitTorrent üzerinden rahatlıkla dağıtık server yapısı sayesinde kimliğiniz ve bağlantı adresiniz belli olmadan çekebilirsiniz.
BitTorrent’in yapımcıları yeni bir hizmet ile karşımızdalar. Bleep ismini verdikleri bu yazılım sayesinde Şifreli konuşmalar yani Chat yapmak mümkün hale geliyor. Messenger mantığınıda düşünebilirsiniz yazılımı.
Peki Bleep Nasıl Güvenlik Sağlıyor?
Yapımcısının dediğine göre olay aynı TOR trafiğinda ki Node noktalarından geçerken atılan Düğümlere benziyor dostlar. Siz Bleep üzerinden bir kişiyle sohbete başladığınız zaman arka planda metadata bilgisi, ip bilgisi vb aklınıza gelebilecek her türlü data ve bilgi bir Düğüm noktasına gidiyor ve şifreleniyor. Oradan başka bir düğüm noktasına geçerken yine şifreleniyor. Yani anlık sohbet trafiğiniz sürekli şifreli hale gelmiş durumda oluyor.
Bleep Yazılımının mantığında Mimariyi oluştururken iki önemli unsur var. Birisincisi Oturum Başlatma Protokolünün Şifrelenmesi İkincisi ise Bu Oturum başlatma katmanına eklenmiş ve Şifrelenmiş olan Peer-To-Peer metodu.
Bleep Hangi Ortamlarda Çalışıyor ?
Bleep yazılımı Desktop, Mobil, Email gibi her servis ve ortamda çalışıyor dostlar.
Bleep ‘i Nasıl Deneyebiliriz, Nasıl Bilgi alabiliriz ?
http://labs.bittorrent.com/experiments/bleep/ şuraya gidip daha fazla şeyler okuyabilir, Kayıt olabilir, İnceleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder